JongWonen DenkTank – Klaas blogt

DenkTankHet gaat niet om het formaat.

Het gaat goed met Jong Wonen. Het netwerk groeit gestaag en in de noordelijke provincies weten steeds meer mensen ons te vinden. Zelfs mensen aan de overkant van de grote plas – het IJsselmeer – is ons bestaan ondertussen doorgesijpeld.

Zo kwam het dat er ineens een mail van Woningbouwvereniging Langendijk in de JongWonen mailbox zat. “Hallo JongWonen. Wij trekken met onze beleidsvisie door het land stellen iedereen die het wil horen dezelfde vraag: hoe ziet de woningbouwcorporatie er in 2030 uit? Willen jullie ook een keer?

In Leeuwarden trof ik samen met andere Jong Woners de enthousiaste bestuurder Tim van Ruiten en hoofd woondiensten Henriëtte Doppenberg. Al snel bleek het onmogelijk om te voorspellen waar we staan in 2030. Daarvoor verandert de wereld simpelweg te snel. Maar een avondje filosoferen helpt je wel enorm om de belangrijke onderwerpen weer scherp te krijgen.

Eigenlijk is het te stom voor woorden dat we als afzonderlijke corporaties allemaal  proberen hetzelfde wiel uit te vinden. Woningcorporatie Langendijk is met 1600 huizen ongeveer 6 keer zo klein als Domesta, de corporatie waar ik werk. Toch spelen er dezelfde thema’s en allemaal doen we onze stinkende best deze thema’s in goede banen te leiden.

Dat zijn dus 389 corporaties die bezig zijn met vastgoed gestuurd aanbod, langer thuis blijven wonen, digitalisering, het groter worden van de kloof tussen onze doelgroep en andere groepen in de maatschappij.

Het was een leuke avond in Leeuwarden. We hebben lekker een avondje gefantaseerd over de meest wilde scenario’s. Het is amper te voorspellen waar we over vijf jaar staan, laat staan over 14 jaar. Maar als iemand onderweg naar dat punt het wiel uitvindt, laat ons dan ook meeliften.

Klaas Kregel