Supervisie: wat is dat eigenlijk?

Afgelopen jaar organiseerden we de supervisie voor het eerst. We bedachten dat mensen misschien wel behoefte hadden aan iets dat wat dieper ging dan intervisie, en overlegden daarover met onze coach Arjan Helmantel. Samen ontwikkelden we het supervisie-traject: een jaar lang in een vaste groep werken aan je eigen ontwikkelvraagstuk. Arjan vertelt ons er graag wat meer over:

Ken je dat? Dat je ergens wat mee loopt te stoeien en ondanks alle goedbedoelde adviezen en je eigen gepeins kom je niet echt verder. Bijvoorbeeld omdat assertief zijn niet je sterkste kant is; meestal komt je omgeving niet verder dan “Je moet eens wat vaker ‘Nee!’ zeggen”, maar ja, dat was juist net het probleem… Of dat je je zo ergert aan die ene collega; “Trek je gewoon niet zoveel van hem aan!” Goh, die tip had je zelf vast nog niet verzonnen…

Veel van de dingen die we lastig vinden of die we graag willen ontwikkelen, hebben hun oorsprong op een dieper niveau. Je hebt al heel lang geleden geleerd om beter je mond te houden dan ruzie te maken. Of om iets te vinden van mensen die hun best niet doen, terwijl hard werken naar jouw mening toch heus wel hoort. Je echt ontwikkelen begint eigenlijk altijd met zelfbewustzijn. Weten wat je doet, denkt en voelt. Snappen hoe je in elkaar zit. Begrijpen waarom je doet zoals je doet. Jezelf beter leren kennen is een mooi en soms ook spannend proces.

En precies bovenstaand proces is wat een aantal leden van JongWonen doormaakt in de supervisie. In gesprek met elkaar, door oefeningen, reflectie en feedback zichzelf beter leren kennen. Afgelopen jaar was ik hierin de begeleider en hebben we voor het eerst supervisie gedaan in plaats van intervisie. Alle deelnemers hebben voor zichzelf bedacht wat hun eigen leervraag is en daarmee zijn we aan de slag gegaan. Natuurlijk moesten we elkaar een beetje leren kennen en aan elkaar wennen, maar we zijn heel open en eerlijk met elkaar in gesprek gegaan. Ieder van de deelnemers had op zijn eigen manier mooie ontdekkingen en ieder had het op een verschillend moment wel eens lastig met iets dat ie over zichzelf ontdekte. Stuk voor stuk waren het goeie bijeenkomsten met mooie inzichten. En dan ineens komen er nieuwe mogelijkheden, voelen dingen net een beetje anders of wordt het makkelijker om dat ene gesprek toch aan te gaan.

We zijn nog niet klaar, dus we gaan dit jaar verder met de supervisie. Ben je nieuwsgierig? Vraag gerust eens aan één van de deelnemers (Jessica, Marcel, Marieke, DebbieInge, Wouter en Wim) en natuurlijk mag je mij ook bellen.

Groeten,
Arjan