Themabijeenkomst 8 maart: een (t)huis als basis

In het duurzaamheidscentrum in Assen kwamen we bij elkaar om meer te leren over de wereld van statushouders. Francis Saathof van Bureau Woontalent vertelt over haar ervaringen en inzichten door preventieve trainingen voor onder andere statushouders om zelfstandig te wonen. Samen met statushouder Ayman, die de training gevolgd heeft, vertelt ze haar verhaal.

Wonen is meer dan een huis. Verschillende onderdelen maken het wonen, zoals bijvoorbeeld voor jezelf zorgen, omgang met de buren, onderhoud tuin, daginvulling, huishouding etcetera. Hoe gaat dat hier in Nederland? Hoe ventileer je bijvoorbeeld je huis, of hoe ga je om met je vaste lasten? Als dat in het land waar je vandaan komt heel anders ging, dan is het fijn als het je uitgelegd wordt hoe dat hier werkt.

Door de trainingen heeft Francis vooral ervaring met mensen die uit Eritrea en Syrië komen. Er is wel een verschil merkbaar tussen statushouders uit Eritrea en Syrië in hoe ze de woning ervaren waar ze in komen wonen. Iemand uit Eritrea ervaart het vaker dat ze in een grote woning/villa komen wonen, terwijl iemand uit Syrië vinden dat ze in een kleine woning zijn komen te wonen. Ze waren in eigen land anders gewend, omdat het welvaartsniveau en de cultuur in beide landen totaal verschillend is.

De trainingen bestaan uit 8 dagdelen met verschillende onderwerpen. Waaronder informatie over de grondwet, gezondheidszorg, administratie, wonen en een persoonlijk plan voor de toekomst. Maar waar het vooral om gaat is het tekenen en bekend maken met de participatieverklaring. Vanuit elke gemeente moet dit met een workshop uitgelegd worden aan elke statushouder. De gemeenten waar Francis nu mee samen (heeft) gewerkt hebben er een bredere training aan gekoppeld vanuit het oogpunt van preventie, om zo mogelijke toekomstige problemen vooraf tegen te gaan. Ze gaan nu ook een pilot doen met Actium om samen het wonen gedeelte op te pakken. Een mooi bijkomend voordeel van de trainingen is dat de groepen contact met elkaar houden en het dus ook een manier kan zijn om eenzaamheid tegen te gaan.

Mede door de aanvullingen van Ayman over hoe hij zijn leven daar heeft ervaren, hier naar toe is gevlucht en hoe hij het hier ervaart was het een interessante middag. Ayman en Francis zetten ons aan het denken over wat wij allemaal vragen van mensen die onze taal en cultuur niet kennen, om vanaf dag één volop mee te draaien in de maatschappij. Zo moeten statushouders hun inburgeringsexamen halen. Hiervoor volgen ze een opleiding en moeten ze zelf een lening regelen via DUO. Best lastig om dit op een volledig Nederlandse website te doen als je nog Nederlands moet leren. Het gaat om dingen die wij als vanzelfsprekend ervaren en gewoon vinden, maar die voor een ‘niet’-nederlander helemaal niet vanzelfsprekend zijn.

Wil je ook een keer een themabijeenkomst bijwonen? Neem dan via de mail contact met ons op.