Kien City Lab, bijeenkomst 28 juni

Afgelopen donderdag, 28 juni, waren we te gast bij Elkien in Leeuwarden. We werden ontvangen door Harry Oppenhuizen en Hugo Sikma, beide adviseur bewonerszaken. Na een interessant verhaal over hun werkzaamheden en een paar leuke anekdotes over projecten trokken we op de fiets Leeuwarden in om een aantal projecten te bezoeken.

In de stralende zon fietsten we naar de 
Saskiabuurt. Daar vertelde buurtbewoner Simon over ‘zijn’ project. Omdat veel mensen in de wijk niet wisten waar de straatnamen vandaan kwamen, zorgde hij er voor dat door de hele buurt heel scherp geprinte reproducties van hun portretten kwamen. Rembrandt en Saskia kenden de meeste mensen nog wel, maar voor Wybrand de Geest of Willem Loré geldt dat al een stuk minder. De portretten worden op bijzondere manier gemaakt, door hele scherpe foto’s te maken van kleine stukjes schilderij en die vervolgens samen te voegen tot een afbeelding. De portretten worden betaald door de bewoners, de gemeente en Elkien. Omdat de portretten echt van de buurt zijn, hebben ze weinig last van graffiti en vernielingen. En als er al iets gebeurt weten de buurtbewoners Simon snel te vinden. Hij ontwikkelde zelfs een Eerste Hulp Bij Graffiti-kit.

Vervolgens ging de reis naar de Schepenbuurt, één van de aandachtswijken van Leeuwarden. In de tijd van de ISV vond daar een stevige wijkvernieuwing plaats. Allerlei projecten werden er samen met de bewoners ontwikkeld. Een kleine greep: een speelgoed- en gereedschapsuitleen, speeltuin, voetbalkooi, beweegtuin voor ouderen van verzorgingshuis Greunshiem, een hoge aanlegsteiger in de Potmarge zodat ook ouderen gemakkelijk in een rondvaartboot kunnen stappen, en nog veel meer. Om ook voor het nageslacht vast te leggen wat er allemaal gebeurde in die periode, zijn twee elektriciteitshuisjes die regelmatig beklad werden met graffiti versierd met borden van foto’s van alle projecten. Hugo vertelde er ontzettend enthousiast over, heel inspirerend.

De derde stop was bij netwerkcentrum
de Klomp. In deze voormalige voetbalkantine werken nu zo’n 200-250 vrijwilligers. Ze doen er van alles, zo is er een gratis kapper voor mensen in de schuldsanering, een weggeefwinkel, kun je er eens in de week eten voor twee euro en worden er computerlessen georganiseerd. Het doel is dat de mensen die er werken uiteindelijk genoeg ervaring en zelfvertrouwen opdoen dat ze uiteindelijk weer een baan vinden. Het is een mooie en inspirerende plek, met hele vriendelijke mensen. Buurman Cambuur haalt eens in de week een bloemetje op bij de bloemschik-club en de gratis kapper heeft inmiddels zijn opleiding afgerond en is nu een andere jongeman uit de buurt het vak aan het leren.

Na de Klomp gingen we op weg naar de laatste stop: de Rockwool huizen in Tolhuizen. Deze huizen zijn gebouwd als prototype, met een nieuw soort isolatie in de muren, compleet van Rockwool. Het grote voordeel daarvan is dat het heel goed isoleert, maar wel vocht doorlaat, waardoor ventileren veel gemakkelijker gaat en er een stuk minder installaties nodig zijn in de woning. Zo kon Elkien een energieneutrale woning bouwen zonder WTW unit. De verwarming gebeurt met infrarood panelen, die van stroom worden voorzien door de zonnepanelen. Innovatiemanager Jeroen Duvergé vertelde over een challenge die Elkien had gehouden over warmwatervoorziening, dat is de grootste uitdaging op het gebied van energieneutraal wonen. Tolhuizen fase 2 is momenteel in aanbouw, waarin het winnende concept uitgetest gaat worden.

Na deze interessante afsluiter togen we geïnspireerd en rozig van de zon terug naar het kantoor van Elkien om onze fietsen in te leveren. Wat een interessante middag, en wat hadden we een geluk met het weer!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.