Themabijeenkomst 25 oktober: Creatief zelfvertrouwen

Tijdens de laatste themabijeenkomst van dit jaar hebben we een workshop gekregen van de Ideeënjagers.
Een workshop creatief zelfvertrouwen waarbij alles open is, geen ja maar en er zijn geen foute ideeën. Een route om tot een mooi eind idee te komen. We hebben in twee groepen elk een vraagstuk bekeken. Via verschillende oefeningen kwamen we tot ideeën en mogelijkheden. Met een pitch als eindproduct.

Oefeningen die voorbij kwamen waren bijvoorbeeld associëren. Eerst simpel met een woord en wat is jouw associatie daarbij en daarna ook met woorden die in het vraagstuk zitten.
Wat betekenen die woorden, wat ligt er achter. Maar ook een oefening waarbij je je superheld aan het werk zet. Wat kan jouw superheld doen om het vraagstuk op te lossen of er een bijdrage aan te doen.
Bijvoorbeeld Maxima; heeft een groot netwerk, charme, aantrekkingskracht. Hiermee kwamen we tot ideeën die het vraagstuk kunnen oplossen. Het totale idee heeft ‘unique selling points’ waarmee de pitch voltooid wordt.

We hebben twee vraagstukken besproken, waar een aantal ideeën bij naar voren kwam. De ideeën lijken multi-inzetbaar.

Vraagstuk 1: Hoe kunnen we de Nieuwe Nederlanders zoals vergunninghouders inzetten om langer thuis wonende ouderen te helpen bij het fysiek zware onderhoud van hun huis, zoals de tuin, zodat de Nieuwe Nederlanders de mogelijkheid hebben zich te integreren in de gemeenschap.
Vraagstuk 2: Hoe kunnen we lokale initiatieven vanuit het bedrijfsleven, sportclubs en bewoners op het gebied van duurzame oplossingen inzetten bij het verbeteren van de leefomgeving in de wijk en onszelf op te stellen als partner of pionier in dit proces/in deze ontwikkeling.

Ideeën:

Stichting ‘gewoon doen’
Buurt(wijk)fonds
Hackaton
Atelier
Digitaal platform

Wat ons betreft een leuke vorm om met ideeën voor een vraagstuk aan de slag te gaan. Wellicht ook een keer iets voor jouw organisatie.

Lijkt het je leuk om ook eens een themabijeenkomst bij te wonen of lid te worden van JongWonen laat even van je horen.