JongWonen naar het einde van de wereld

Zo voelde het tenminste een beetje toen we op 13 juni voor de themabijeenkomst met de auto naar Delfzijl reden. Als reisleider heeft René ons meegenomen naar zijn werkgebied in Delfzijl. De middag begon met een presentatie in een seniorencomplex over de historie van Delfzijl, de demografische ontwikkelingen, de aardbevingsproblematiek, maar ook vooral de kansen die deze ontwikkelingen bieden voor de herontwikkeling van het gebied.

Na een korte bondige presentatie gingen we met z’n allen Op Fietse door Delfzijl!

Het weer zat mee en ook aan de minder sportievelingen onder ons was gedacht. Dit resulteerde in een stop om de twee minuten, om ons gezicht weer richting de zon te keren en te kijken naar wat er allemaal om ons heen te zien was. Van een buurtparkje dat wordt onderhouden door de buurt, tot grote lege vlaktes die wachten op een nieuwe bestemming. En een schoolgebouw en winkelcomplex die nog geen 10 jaar oud zijn, maar tegen de vlakte moeten vanwege de versterkingsopgave. Een bijzondere situatie! De vele potentiële ontwikkellocaties en gebouwen die gesloopt en elders weer opgebouwd worden deden een beetje denken aan ‘The Sims’ van vroeger. In plaats van ‘MODERLODE/ROSEBUD’ (money cheat) zorgt De NAM in dit geval voor voldoende middelen (mocht je deze metafoor niet begrijpen, dan heb je toch echt wat in je opvoeding gemist of te veel FIFA gespeeld).

Het was in ieder geval bijzonder om te zien dat in Delfzijl voor de komende tijd zo veel ontwikkelingen gepland staan, waardoor Delfzijl straks weer een heel ander aanzicht krijgt. Van het havengebied tot aan de kern, veel gaat op de schop, met als doel om Delfzijl weer een nieuwe, duurzame en aardbevingsbestendige toekomst te geven.

 

 

René: ‘Het is schitterend om in een gebied te mogen werken waar de komende jaren zoveel gaat gebeuren. Het is een complexe legpuzzel en er zijn veel onzekerheden, maar alle neuzen staan (grotendeels) dezelfde kant op. De komende 5 tot 7 jaar gaat het ook echt gebeuren’.

We hebben de middag afgesloten met een borrel in het Eemshotel en uitkijk op het Wad. Kortom een geslaagde middag! Op naar de volgende themabijeenkomst op donderdag 7 november. Reserveer de datum vast in je agenda als je dat nog niet gedaan hebt!